Restuareade bilder från orginalnegativ 1998.
Orongo är en mycket respekterad del i Påsköns kultur och har en ceremoniell funktion.
Vulkanen Rano Kau.
Fågelmannatävlingen gick ut på att hämta det första ägget på våren från Motu Nuiön. Denna tävling var i bruk tills 1862 men även i dag tävlas det fast då som "uppvisningsgren".
Här samlades befolkningen vid vårdagjämning och vid den årliga prestigefyllda fågelmannatävligen, där de starkaste vuxna männen från varje stam deltog. Tävlingen kopplades till den högsta guden Make-Make, som var jordens skapare. Han belönade det goda och straffade det onda (och i århundraden var han ansvarig för att ta dit de enda besökarna från världen utanför).
Ögat luras. Det är otroligt brant och högt stup ner till vattnet till en lång simtur till öarna längre ut.
Husen hade formen av en kanot.
Husen i Orongo var de enda som inte förstördes under stamkrigen.
Mitt yngre jag (21). Jag ärvde pengar av min mormor Ebba och åkte på mitt livs resa, Fotot är taget av Hans Windt 1998.
Uppe på bergskanten. Kan ni räkna näsorna? Hela bergsväggen är full med ofärdiga statyer. Detta foto är magiskt. Först 20 år efteråt har jag förstått hur unik bilden är. Det var svårt att nå hit och idag får man inte leta sig in i statyverkstan som ligger uppe på bergskammen. Jag höll på att ramla flera gånger minns jag men det var det värt.
Staty som är klar för nedfärd och resning
Innuti kratern finns det fler statyer som väntar...
En resa till världens navel
Ett antal utvalda specifika platser på Påskön samt enklare reserrepotage.
Fotografier och text: Jörgen Hollertz, Fotografier föreställande mig: Hans Windt
Hemsidan om min resa till Påskön är gjord med CoffeeCup HTML editor med förvald mall.
Resan dit anordnades av Språk och Kultur-resor. Det var en mycket liten och bra resebyrå som jag tror inte existerar längre.
Det finns många dokumentärer om Påskön tillgängliga, önskar man veta mer via en långfilm så finns "Rapa Nui" från 1994 av Kevin Reynolds med bla Jason Scott Lee (producerad av Kenvin Costner).
År 1955, åtta år efter sin berömda Kon-Tiki-expedition, gör Thor Heyerdahl en resa till Påskön. Det blir en berättelse fylld av fakta där Thor blandar beskrivningar av urinvånarnas dagliga liv med beskrivningar av de märkliga statyerna och funderingar kring hur någon, rent tekniskt, kunnat framställa dessa stenfigurer.